Ponni-EM går av stabelen i Ungarn fra 24. til 30. juli. Norges Rytterforbund har tatt ut fem ryttere til å konkurrere i sprang, blant andre Andrea Bech fra Nannestad, og fire andre for å ri dressur. I feltritt var det kun én rytter som klarte kvalifiseringskravet og ble tatt ut; 15-årige Mathilde Sanders fra Sand.

– KJENNER MANGE

– Det hadde jo kanskje vært greit å ha noen lagkompiser der, men jeg kjenner mange fra «sprangen», siden jeg drev med sprang før, sier Mathilde.

Greinen feltritt er tredelt og består av en dressurdel og en sprangdel, samt en feltrittdel hvor rytterne skal gjennom en lengre distanse ute i naturen med innlagte hindringer som skal hoppes på gitt tid. Til slutt blir resultatene fra alle delkonkurransene lagt sammen. Mathilde begynte å konkurrere i feltritt for tre år siden. Hun har en andreplass fra nordisk mesterskap til sitt navn, men har aldri vært med på noe så stort som EM.

– Dette blir veldig spennende, sier Mathilde.

IVRIG PONNI

Ponnien Monroe Lad får mye av æren for at Mathilde bestemte seg for å satse på feltritt.

– Vi var på et par treninger og da «Laddy» fikk komme ut og hoppe og løpe så viste han seg å være skikkelig glad i terrenget. Vi startet derfor for at han skulle ha det gøy, og han syntes det var så gøy at vi bare fortsatte. Jeg syntes det var gøy jeg og, men mest å se gleden til ponnien, sier hun.

Mathilde vurderte lenge om hun skulle satse på feltritt eller kun sprang. Hun syntes nemlig at dressurdelen, der dommerne er tett på og bedømmer den minste detalj, er litt skummel. Men samtidig synes hun feltrittdelen er så morsom at hun valgte å satse på sistnevnte der dressuren må med.

– Alle andre gruer seg til terreng, mens jeg gruer meg til dressuren, sier Mathilde og smiler.

Hun har etter hvert blitt såpass rutinert at nervene er under kontroll. Men som feltrytter i Norge, der årstidene gjør at man får ridd i terrenget i mindre enn halve året, er forutsetningene annerledes enn for konkurrenter på kontinentet. I EM-debuten er målet å komme seg gjennom og se hva det holder til.

SKAL SKAFFE SEG HEST

Etter EM skal Mathilde selge ponnien og gå til anskaffelse av en ung hest. Hun er spent på overgangen til å ri et nytt og større dyr.

– Det er ganske stor forskjell. På ponni kan du gjøre flere rytterfeil enn på hest, fordi ponnien ofte redder deg. Det blir annerledes men jeg tror det går fint, sier hun.

LES OGSÅ: Lokal islending ble norgesmester med islandshest

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.