• PASSERT: I ei testløype er pappa Kristian nå blitt passert av datter Julie.
  • SLITT: I fjor vant Julie Hammer et par joggesko i Oslos bratteste. De har hun brukt nesten daglig i ett år.
  • STYRKE: Julie Hammer trener variert. Pappa Kristian har lagt til rette for litt styrketrening i hagen.

Julies bestefar, Erik Bråthen, var en usedvanlig talentfull skihopper for Eidsvold Værks Skiklub. Etter hvert ble han mer kjent som skismører. Han hadde ansvaret for skiprepareringen til sin datter Kamilla, og etter hvert ble Bjørn Dæhlie og langrennslandslaget fulgt tett opp av eidsvollingen.

– Nå hjelper han meg med preparering av langrennsskiene. Og bestefar er kjempeflink, smiler Julie.

– I tillegg er han veldig aktiv til å stille opp med kjøring til trening og han stiller opp på det meste når det er konkurranser, sommer som vinter, slår Julie fast.

I NORGESTOPPEN

EUB møter Julie hjemme på Råholt. Vi skrur imidlertid tida litt tilbake. Hun deltok i ungdomsmesterskapet i friidrett på Jessheim. Der oppnådde hun ei tid som kun to jenter opp gjennom historien har slått. Det er Anita Håkenstad som innehar den eldgamle rekorden på 1500 meter for 13-åringer. De to neste bestenoteringene har to som begge deltok i ungdomsmesterskapet.

– At jeg ble slått i samløp på Jessheim var ikke så veldig farlig. Anna Marie Nordengen Sirevåg fra Vidar og jeg har konkurrert sammen i flere år og vi er gode venninner og unner hverandre alt godt. Jeg har slått henne en del ganger og hun har også vunnet over meg, sier Julie.

NY REKORD

Forrige helg var Juli på plass da Rognstadkollen Opp ble arrangert i Hurdal. Opp gjennom åra har mange sterke kvinner stilt opp i dette motbakkeløpet. Marte Sofie Buraas, lillesøstera til Sindre Buraas, hadde den gamle kvinnerekorden. 13 år gamle Julie satte imidlertid ny rekord med 21.21. Det er altså ingen kvinne noen gang som har løpt til topps kjappere enn ungjenta.

Det samme gjentok seg nesten i motbakkeløpet Oslo Bratteste sist helg. Der løper deltakerne opp til Tryvann. Av totalt 874 kvinner ble 13-åringen slått av kun tre! Ei tysk kvinne var raskest av alle og deretter kom to norske som er mange år eldre enn Julie.

BEDRE ENN PAPPA

– Jeg synes det er gøy med motbakkeløp. Det er ikke bare kos når det står på, men etterpå er det deilig, smiler Julie.

– Vi har et par testløp, opp til tårnet på Hasler på Dal samt ei 2,5 kilometer lang løype i nærheten av hytta vår på Skeikampen.

– Det er der pappa Kristian Hammer har blitt tvunget til å innse at dattera løper fortere?

– Ja, det er jo litt morsomt. Lillesøster Lea starter litt opp i bakken. Mamma starter litt foran oss og pappa, starter seks sekunder før meg. Målet er at vi skal komme tilnærmet likt til mål på toppen. Og det er jo litt morsomt at jeg løper fortere enn pappa, da, ler Julie.

– Et spennende talent

– Julie har et godt utgangspunkt til å nå helt «opp».

Det sier friidrettstrener Hans Jørgen Borgen i Ull/Kisa.

– Hun trenger litt støtte når det gjelder teknikk. Hun må motvirke påvirkningen fra ski, og må i praksis trene frasparket mer. Hun «satt» mer når hun kom i våres fra skitreninga. Nå er hun litt høyere oppe, men ikke høyt nok, sier Borgen.

– Jeg tipper at i alderen 12–16 år så er det 5–10 i landet som har samme talentet på distanseløping. Julie er et hakk foran de fleste, siden hun har trent bra i flere år, men minst to tre i Norge er på samme nivå som henne i dag, sier Borgen.

I verdenstoppen i årevis

Julie Hammers pappa, Kristian, var i en årrekke i verdenstoppen i kombinert.

To VM-gull kan Kristian slå i bordet med. Han var med i lagkonkurransen både i Lahti i 2001 og i Oberstdorf i 2005 der Norge sikret seg VM-gull.

Individuelt sikret han seg bronsemedalje i sprinten i Oberstdorf i 2005.

Kristian har dessuten fire verdenscupseire, hvorav to kom i Sapporo, samt i Austlid og Reit im Winkl.

Kamilla var i den ypperste norgeseliten som junior og deltok blant annet i junior-VM i Canmore i Canada. 

Familien Hammer tilbringer høstferien i Ramsau. Pappa Kristian tyvstartet «ferien» med en samling med kombinertlandslaget.

Julie Hammer satte ny løyperekord: Fortsetter å imponere med joggesko på beina

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.