• SAMMEN: Sportslig leder Tina Håtun i Kløfta, Veronika Olijnyk (trener Borgen/Kløfta G12) og Borgen-leder Lillian Willersrud samarbeider om guttehåndballen.
  • HENTET INN: Tore Hübenthal fra håndballregionen ledet rekrutteringsøkta.

– Det er hyggelig at noen nye ville være med å trene. Jeg håper så klart at noen av dem vil være med videre sånn at laget vårt kan fortsette, sier Didrik Tvedt til EUB.

Han er en av totalt åtte spillere som er igjen av samarbeidslaget til Borgen/Kløfta gutter 12. Uten forsterkninger ser de to samarbeidsklubbene ingen annen utveg enn å trekke håndballaget. Det vil de i det lengste forsøke å unngå. Som et siste forsøk på å redde laget arrangerte lagledelsen i samarbeid med Norges Håndballforbund region øst en åpen trening i Kløftahallen for 6.- og 7.-klassinger.

SMÅKLUBBER SLITER

Begge klubbene synes det er viktig å utvikle miljø for guttehåndball.

– Men vi sliter mer enn andre fordi vi er små, sier trener Veronika Olijnyk.

Det har ikke vært særlig kultur for guttehåndball i noen av de to Ullensaker-klubbene, men de siste par årene har de gått sammen om å stille lag.

– Det har vært dårlig opp gjennom årene, det har for det meste vært slik at jenter er i håndballen og gutter i fotballen. Men så har vi sett andre klubber utvikle guttehåndballen og tenker at det må gå an her også, sier Lillian Willersrud, daglig leder i Borgen.

Hun trekker fram eksempler som Frogner og Gjerdrum, klubber i nærheten med noen av de samme forutsetningene. Både Borgen og Kløfta skulle aller helst hatt sine helt egne lag, slik at naboklubbene kunne spille mot hverandre framfor å måtte reise lengre for å finne motstandere. Når mangelen på spillere er som den er de imidlertid fornøyde med å samarbeide.

– Borgen er en liten klubb og enda mer avhengig av samarbeid. Og når alternativet er å ikke ha noe lag så er det jo mye bedre å slå seg sammen enn å sitte på hver sin tue, sier Willersrud, og peker på at alt handler om barnas muligheter.

– Det er jo dem der ute på banen som er det viktige, sier hun.

HOLDNINGSARBEID

Til den åpne treningen i Kløftahallen i starten av uka hadde klubbene hentet inn ekspertise fra Norges håndballregion øst. Tore Hübenthal viste øvelser og pratet også med gutta om hvordan holdninger og raushet er nøkkelord for å utvikle miljø i guttehåndballen. Fem nykommere var på plass for å teste ut håndballsporten, og flere ga uttrykk for at de gjerne ville komme tilbake.

Sportslig leder Tina Håtun i Kløfta sier de er kjempeglade for at de lyktes med å nå ut til det som muligens er nye håndballspillere.

– Dette er kjempebra. Hvis vi klarer å få tre nye spillere så prøver vi å gjennomføre sesong, sier hun.

Stigende i Ull/Kisa

I Ull/Kisa er rekrutteringen av gutter til håndballen stigende. Den største klubben i området har snart guttelag på alle alderstrinn.

– For vår del går det veldig bra, men situasjonen er litt trist for naboklubbene, sier daglig leder Lars Erik Aas.

Klubben opplever at stadig flere Jessheim-gutter begynner med håndball. Og mange andre søker til Kisa etter å ha startet i andre klubber.

– Vi tar så klart imot dem, for vi ønsker å gi alle et tilbud, men vi ser jo helst at det hadde vært lag i naboklubbene også, sier Aas.

For der det er et godt kamptilbud lokalt i de yngre rekker, må eldre Kisa-lag til Oslo for å spille kamper. Lederne i Ull/Kisa, Kløfta og Borgen er alle enige om at herrelandslagets suksess bør utnyttes til rekruttering.

– Det får opp interessen. Og da må klubbene, ikke bare Ull/Kisa, tilrettelegge for å få disse guttene inn i håndballen, sier Aas.

STABILT FORHOLD

I Norges Håndballforbund region øst finnes det i dag 6379 registrerte håndballspillere som er gutter under 20 år (Se faktaboks). Daglig leder Karin Hansen i Norges Håndballforbund region øst sier det er stor variasjon i gutterekruttering fra sted til sted innad i regionen.

– Men generelt sett har vi fått flere gutter de siste årene. Vi ønsker at det skal fortsette, og håper at landslaget vårt vil hjelpe, sier hun.

Den daglige lederen forteller at fordelingen 70 prosent jenter og 30 prosent gutter har vært stabil over mange år. 

– De siste årene har det også blitt flere jenter slik at forholdet har forblitt de samme, sier Hansen.

For å unngå at lag og miljøer forsvinner er regionen opptatt av å oppfordre til samarbeid på tvers av klubber. Det var Borgen og Kløfta som selv spurte om regionen kunne komme og hjelpe dem med en åpen trening. Hansen oppfordrer andre klubber i samme situasjon til gjøre det samme. 

HJELPER GJERNE TIL

– Vi kommer gjerne, og vil bli invitert og utfordret. Både for å motivere de spillerne de har, men også for å motivere trenere til å tenke nytt og morsomt slik at vi imøtekommer de momentene som kommer fram når vi spør hvorfor de sluttet, sier Hansen.

Tilbakemeldinger som går igjen fra tidligere utøvere er at de vil bli sett, hørt, føle mestring og å ha det gøy. Håndballforbundet har for øyeblikket ingen spesielle tiltak inn mot å rekruttere gutter. 

– Men vi har det store klubbhusprosjektet vårt hvor vi jobber med å beholde spillere lengre, for 13 til 19 år. Om vi ikke får enda flere inn så er håpet at færre slutter. Det er det største satsingsområdet vi har nå, sier hun.

LES OGSÅ: Gry Hege fra Råholt tar seg av håndballgutta 

LES OGSÅ: Bruker nesten 400 millioner i Bakkedalen

Fakta

Norges Håndballforbund region øst innbefatter Akershus, Oslo og Østfold.

Akershus står for halvparten av aktiviteten. 

Totalt 29.983 personer spiller håndball i region øst.

Av disse er 8929 hankjønn. 

2550 av hankjønnene er over 20 år.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.