• SCORER: Gystadmarka-elev Mathias Rudshaug løper fra alt og alle og sikrer poeng til laget sitt.

På torsdag var gresset på Jessheim friidrettsstadion fylt med over 250 elever fra ungdomsskolene Gystadmarka og Nordby. Der løp de rundt med fargede remser festet rundt livet.

– Dette er morsomt, og annerledes enn vanlig amerikansk fotball. Der er det kroppskontakt, men her handler det om å nappe flaggene, forklarer Gystadmarka-elev Mathias Rudshaug.

I en pause mellom kampene øver han på kast og mottak med lagkameratene. Noen av pasningene treffer med millimeterpresisjon.

– Vi hadde en skoletime med disse amerikanerne i fjor, så har vi også stått litt i friminuttene og kastet, sier Mathias.

DOBBELT SÅ STOR

Amerikanerne som står bak turneringen heter Greg Kleidon og Levon Warr.

– Dette er den andre turneringen vi arrangerer. På vår første turnering, på Nordby ungdomsskole for to år siden, var vi 125 stykker. Siden da har vi nådd ut til flere skoler her på Jessheim, og Gystadmarka var veldig begeistret. Derfor bestemte vi oss for å lage en turnering med begge skolene, sier Kleidon.

Han bor selv på Jessheim, men kommer opprinnelig fra Amerika der skole og idrett har en helt spesiell kobling. Ett av målene med turneringen er å gi byens elever en smak av fellesskapet både skole og idrett kan gi.

– Det er ikke direkte rivalisering, men vi håper det er litt moro å representere skoler på hver sin side av byen. Det er litt av den amerikanske ånden, og vi håper å gi dem en amerikansk opplevelse, sier Kleidon.

DRIVKRAFT

I 2013 møttes de to Norge-bosatte amerikanerne som begge har en fortid som aktive spillere. Siden har de drevet den idealistiske organisasjonen Golden Leaf foundation.

– Hele ideen med stiftelsen er å aktivisere så mange unge som mulig, og få de engasjerte i sport. Vi bruker amerikansk fotball som vår drivkraft, sier Kleidon.

I tillegg til turneringene har duoen arrangert nasjonale utviklingssamlinger, og vært rundt på skoler i Ullensaker, Eidsvoll, Oslo og Fetsund for å lære vekk flagg-fotball. De er opptatt av at alle skal føle seg inkludert. Også dem som vanligvis ikke er så aktive i gymtimene, kanskje sliter med fysiske utfordringer, eller i utgangspunktet ikke er så interessert i sport.

– I amerikansk fotball trenger du folk i alle slags størrelser. Alle kan spille, og det er litt av grunnen til at vi har valgt oss denne sporten, sier Warr.

LANDSLAGSSPILLERE

Hittil har de introdusert nærmere 2000 ungdom for amerikansk fotball. De har sett mange av dem bli aktive spillere, helt opp på landslagsnivå.

– Det er fantastisk. Målet fra starten har vært å se hvor mange vi kan nå, og vi vil jobbe videre med å la sporten vokse både på skolene vi har vært på og ved nye, sier Kleidon.

Han er selv hovedtrener i Sand Falcons og har tidligere ledet Eidsvoll 1814s, mens Warr er hovedtrener for Vålerenga Trolls. Rekruttering til egne lag og amerikansk fotball er en bonus snarere enn et hovedmål.

– Det handler om denne sporten, men også om idrett generelt. Det vi prøver å lære dem vil hjelpe dem videre i livet enten det er med fotball, håndball eller en annen sport. Vi vil bare få ungdommene involverte og kjent med at alle har muligheter, slik at de ikke bare sitter hjemme foran dataen og sosiale medier. Det handler om å komme seg ut og være i aktivitet, sier Warr.

LES OGSÅ: Verdenskjente skatesøsken dukket opp på Jessheim

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.