• DIGITALT: Orientering er en digital idrett, hvor løperne registrerer posten med en digital brikke plassert i en digital leser.
 • DELT 13. PLASS: Håvard Haga fra Nannestad på siste post søndag.
 • UT FRA START: Det var stor aktivitet i skogene ved Skogmo skole i helgen.

– For meg som løpsleder vokste dette arrangementet litt fort i en periode, innrømmer Bent Skatvedt fra arrangørklubben Raumar.

Plutselig hadde han eliten på startstreken: Marianne Andersen, Anne Margrethe Hausken Nordberg, Silje Ekroll Jahren, Olav Lundanes, Eskil Kinneberg og Magne Dæhlie.

Fra 400 til 800 deltakere

Romeriksløpet ved Skogmo skole søndag ble først utvidet med et rankingløp for de norske eliteløperne etter en forespørsel fra landslagsledelsen. – Testløpet ble til norgescup senior og norgescup U23, forteller Skatvedt.

– Så ble det jammen World Ranking Event også da løpere fra det tyske, danske og estiske landslaget skulle løpe.

Dermed var 400 startende til nær 800 – og det ble full orienteringshelg for dugnadsgjengen i Raumar. Rundt 80 funksjonærer var i aksjon før under og etter løpene lørdag og søndag. – Jeg er veldig glad for at vi har drevne folk i arrangørstaben som ikke får panikk, men får jobben gjort.

VETLE RUUD BRÅTEN PÅ 8. PLASS

Lørdag var det granskingsløp til verdenscup med 56 startende i dameklassen og 103 i herreklassen.

I herreklassen ble Eskil Kinneberg fra Gjerdrum nummer 4, Raumars Vetle Ruud Bråten nummer 8, Håvard Haga nummer 23, Anders Haga nummer 24 og Magne Haga nummer 54.

– Helgen gikk bra, med stabil orientering både lørdag og søndag, men håper jeg har litt mer å hente fysisk fremover, sier Vetle Ruud Bråten, som er fornøyd med helgen på Jessheim.

– Det er kult å løpe på hjemmebane, det er ikke så ofte man har mulighet til det, så det var gøy å få til bra løp!

– Verdenscupen i Finland er et stort mål i år, sammen med Tiomila og Jukola med IFK Göteborg. Jeg føler jeg er i rute frem mot verdenscupen, sier Ruud Bråten som konkurrerer for Raumar i Norge, og IFK Göteborg internasjonalt.

Ruud Bråten er fra Jessheim, men bor i Göteborg og jobber 50 prosent  som konsulent der, i tillegg til orienterings-satsingen.

Bom på første og tredje post

Tidligere Raumar-løper Silje Ekroll Jahren tok en 7. plass lørdag.

– Jeg startet lørdagens mellomdistanse litt dårlig med bom på første og tredje post, men løp bedre resten av konkurransen, forteller Silje Ekroll Jahren.

– Med en såpass dårlig start var en 5. plass blant de norske helt ok. Søndag gikk det vesentlig bedre, selv om det ble noen feil her og der. En tredjeplass på uttaksløp til verdenscup er bra.

– Jeg har litt å gå på når det gjelder gjennomføringen av strekkene (mellom postene), og så er jeg nok fortsatt litt for forsiktig teknisk og må bli litt mer offensiv, sier Ekroll Jahren, som foran denne sesongen flyttet til Oslo og byttet til Nydalens SK og jobber 60 prosent som forsker på SINTEF ved siden av orienterings-satsingen.

POSTBOM OG DÅRLIGE VEIVALG

Under søndagens verdenscup langdistanse ble Vetle Ruud Bråten ble nummer 7, Håvard Haga nummer 13 og Anders Haga nummer 20.

– Det ble både postbom og dårlige veivalg, sier Håvard Haga, som ikke er fornøyd med helgens resultater.

– Jeg hadde ambisjoner om å kvalifisere meg til verdenscup, og da burde jeg vært blant de ti beste begge dager.

Håvard Haga bor nå på Sogn i Oslo sammen med lillebror Magne. Han er langrennstrener for Åsen IL og studerer master i idrettsvitenskap på Norges idrettshøgskole. Ved siden av dette er det satsing på orientering.

MYE KJENTFOLK

– Hvordan er det å løpe på hjemmebane?

– Det er veldig gøy å løpe på hjemmebane. Det er et terreng man bør beherske, i tillegg er det koselig med mye kjentfolk i arrangørstaben. Man føler man blir heia litt ekstra på.

– Hvordan var løypene og terrenget på Skogmo?

– Løypene var veldig fine! Ståle Sønsterudbråten er en veldig flink løypelegger. Terrenget er krevende teknisk, med flere partier med dårligere sikt og løpbarhet, sier Håvard Haga.

Silje Ekroll Jahren er enig:

– Løypene og terrenget på Skogmo er krevende og morsomt, og jeg syns løypene var fine. Vi fikk prøvd oss både teknisk og fysisk så det var bra, med en god blanding av lengre veivalgstrekk og kortere tekniske strekk.

MÅLET ER VM

– Hvilke mål har du for sesongen?

– Målet for sesongen er VM i Østfold i august, det er et høyt mål og kommer jeg med dit ønsker jeg å blande meg inn i toppen der, sier Silje Ekroll Jahren.

– Resultatmål der er topp 6. Jeg tror jeg er ok i rute, og det er fortsatt en god stund til august. Innen da må jeg likevel heve meg et hakk til både teknisk og fysisk.

Under VM er det tre distanser, og Norge kan stille med tre damer på hver distanse. Det betyr at nåløyet er trangt for Ekroll Jahren.

KAN BLI VANSKELIG

I herreklassen har Håvard Haga satt seg som mål å løpe verdenscup, samt å kvalifisere seg til VM på hjemmebane: VM i Østfold 12.- 17. august.

– Målet var i utgangspunktet å løpe verdenscup, men det blir kanskje vanskelig nå. Jeg skal selvfølgelig prøve å kvalifisere meg til VM på hjemmebane, selv om kampen om plassene er enda hardere der, det er fire plasser i VM, ti på verdenscup. Men jeg satser på å klare å få med meg medalje i NM i løpet av sesongen, samt en god plassering med Nydalens SK på verdens største orienteringsstafett Jukola i juni.

HAR SLITT MED SJUKDOM

– Er du i rute denne sesongen?

– Jeg har slitt en del med sykdom og skader i vinter, så jeg ligger nok noe bak skjema. Men jeg vil si at formen er bedre enn jeg hadde fryktet med tanke på treningsgrunnlaget, sier Håvard Haga.

Første verdenscup er i Finland i nærheten av Helsinki 8.–11. juni. VM er i Østfold 12.- 17. august. Den første helga i juli er det uttaksløp til VM for de norske løperne.

– Krevende arrangement

I tillegg til uttaksløp for eliten og Romeriksløpet, ble det i helgen arrangert cup for løpere i alderen 13-16-år.

Helgens mange løp ble arrangert på kartet Langelandsfjellet, og terrenget ble beskrevet som middels kupert skogsterreng med varierende løpbarhet.

CUP FOR 13-16-åringer

For 13-16-åringene ble Trimtex Cup innledet på Jessheim søndag. Dette er en løpsserie med totalt åtte løp i Akershus og Oslo o-krets. Her kjempes det om gule ledertrøyer, polkadot klatretøyer og grønne spurttrøyer i god Tour de France-stil.

– Gikk alt som planlagt for alle løpene, løpsleder Bent Skatvedt?

– Vi måtte prioritere granskingsløpene til verdenscup. Vi kunne ikke risikere at det ikke ble bra. Det er krevende å lage løyper som landslagsledelsen og løperne er fornøyd med. Her har Ståle Sønsterudbråten og Tommy Skårbø gjort en kjempejobb. Når da Pål Kogstad Næss og Geir Elvhaug fulgte opp med meget bra løyper for Romeriksløpet så får det ikke gått galt, sier løpslederen.

– Hva er suksessfaktoren ved slike arrangement?

– Finn et ok sted hvor du kan lag bra løyper, få folka ut i løypa til rett tid og henge opp riktige resultatlister etterpå. Da er det viktigste på plass for o-folket. Legg på en hyggelig stemning og server noe å drikke og bite i etter løpet så kommer de tilbake neste år, sier han.

Under søndagens Romeriksløp var det 509 løpere på startlisten. Trolig kommer det til noen ekstra når den offisielle kontrollen er gjennomført.

Under søndagens World Ranking Event, langdistanse, var det 116 på startlisten. På lørdagens World Ranking Event, mellomdistanse, var det 159 på startlisten. Det blir 784 løpere totalt denne helgen.

NM I RAUMARLAND?

– Romeriksløpet er et orienteringsløp som arrangeres årlig på Øvre Romerike i det vi kaller Raumarland, som er Gjerdrum, Nes, Eidsvoll, Sørum, Ullensaker, forteller Bent Skatvedt, og legger til:

– Vi ønsker å arrangere ett større løp som NM eller lignende hvert 3–5 år. Slike store arrangementer gir et overskudd som vi så kan flyte litt på de kommende årene.

– Det jobbes nå for å få til et stort arrangement i Raumar-regi de nærmeste åra. Et NM i sprintorientering på Jessheim eller i Eidsvoll hadde jo vært litt gøy?

Resultater

World Cup granskingsløp lørdag

Damer mellomdistanse 4.720 meter (navn, klubb, tid/km.tid)

1. Marianne Andersen, Fredrikstad SK 30.43/6.30

7. Silje Ekroll Jahren, Nydalens SK 33.54/7.10

Herrer mellomdistanse 5.960 meter (navn, klubb, tid/km.tid)

1. Kasper Fosser, Heming 33.01/5.32

4. Eskil Kinneberg, IFK Göteborg 33.48/5.40

8. Vetle Ruud Bråten, Raumar 34.46/5.50

15. Eirik K. Hovind, Nydalens SK 36.08/6.03

23. Håvard Haga, Nydalens SK 37.23/6.16

24. Anders Haga, Raumar 37.37/6.18

54. Magne Haga, Raumar 41.23/6.56

World Cup granskingsløp søndag

Damer langdistanse 9.570 meter (navn, klubb, tid/km.tid)

1. Marianne Andersen, Fredrikstad SK 1.14.02/7.44

3. Silje Ekroll Jahren, Nydalens SK 1.20.04/8.21

Herrer langdistanse 13.610 meter (navn, klubb, tid/km.tid)

1. Magne Dæhli, Halden SK 1.24.32/6.12

7. Vetle Ruud Bråten, Raumar 1.27.13/6.24

13. Håvard Haga, Nydalens SK 1.31.45/6.44

20. Anders Haga, Raumar 1.35.07/6.59

24. Eirik Kamstrup Hovind, Nydalens SK 1.36.40/7.06

Eskil Kinneberg, IFK Göteborg brutt

Kilde/øvrige resultater: eventor-orientering.no

Uttak verdenscup Finland 8.-11. juni

Damer:

 • Marianne Andersen, Fredrikstad SK
 • Andrine Benjaminsen, Lillomarka OL
 • Maren J. Haverstad, Tyrving IL
 • Silje Ekroll Jahren, Nydalens SK
 • Ingrid Lundanes, NTNUI
 • Kamilla Olaussen, Fredrikstad SK
 • Marie Olaussen, Fredrikstad SK
 • Kine Hallan Steiwer, Halden SK

Herrer:

 • Vetle Ruud Bråten, Raumar
 • Magne Dæhli, Halden SK
 • Kasper Fosser, Heming
 • Audun Heimdal, NTNUI
 • Eskil Kinneberg, IFK Göteborg
 • Olav Lundanes, Halden SK
 • Torgeir Nørbech, Tyrving IL
 • Jon Aukrust Osmoen, Nydalens SK
 • Yngve Skogstad, Frol IL
 • Gaute Hallan Steiwer, Fredrikstad SK
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.