Førstkommende onsdag skal Jessheim bokseklubb etter planen innvie nye kampsportlokaler i Jessheim is- og flerbrukshall. På sine to første år har klubben hatt jevn tilvekst av medlemmer, og i forkant av innflyttingen har interessen tatt seg ytterligere opp.

DAGLIGE HENVENDELSER

- Med disse lokalene og denne bokseringen vil enda flere komme hit og trene. Hver dag får jeg henvendelser fra ungdom, voksne eller foreldre, som har spørsmål og ønsker om å bli med å trene her, sier Per Arne Skau.

Overgangen fra hallflater til en tilpasset kampsportarena er en milepæl i klubbens unge historie. Skau var med i etableringen av Jessheim kampsportklubb, hvor han for fire år siden startet en undergruppe for boksing. Der la han imidlertid raskt opp til et såpass høyt ambisjonsnivå, for stevner, aktivitet og utstyr - at han i forståelse med kampsportklubben gikk ut og fikk etablert en selvstendig bokseklubb. De om lag 15 bokserne fra kampsportklubben ble med over til Jessheim bokseklubb. Siden stiftelsen 1. januar 2014 har de blitt over dobbelt så mange, gjennom leie av kampsportklubbens lokaler ved Allergot, og trening i kommunens haller og gymsaler.

- Vi har begrenset medlemstallet vårt på grunn av lokalene, for i en bokseklubb vil mange utøvere være på veldig forskjellige nivåer. Uten annet enn en gymsal å tilby har det vært vanskelig å skille dem, forklarer Skau.

De nye lokalene i flerbrukshallen vil ikke gi plass til at flere kan trene samtidig, men sjeldent utstyr som fullskala boksering og boksesekker på skinner gjør at trenerne lettere kan tilpasse øktene for boksere på forskjellige stadier i utviklingen.

- Disse nye lokalene vil bety veldig mye for oss, sier Skau.

LEVER OG ÅNDER FOR BOKSING

Boksetreneren kommer fra Groruddalen i Oslo. Han begynte å bokse som 13-14-åring, og med totalt 157 boksekamper under beltet ble han blant annet fem ganger norgesmester og fikk delta i EM, VM og nordisk.

- Jeg var ikke noe talent, men jeg var ganske tøff. Jeg vet ikke om det egentlig er så tøft å ta et par på tygga, men jeg klarte meg i alle fall i starten og ga meg aldri. På bakgrunn av alt jeg fikk være med på har boksingen gitt meg veldig mange fine opplevelser, sier den tidligere landslagsutøveren.

Han la hanskene på hylla i 92 og gikk umiddelbart inn som trener i klubben han hadde representert som aktiv, sportsklubben 1909. Med base på Grünerløkka hadde klubben etter hvert over 50 boksere på trening, fra 26 forskjellige nasjoner. De ble etter hvert den største klubben i landet. Skau tok på seg rollen som bussjåfør, og fraktet utøverne land og strand for å bokse.

- Jeg fikk selv et godt treningstilbud da jeg var ung. Det ønsker jeg å gi videre til barn og ungdom. Jeg lever og ånder for boksinga, og at barn og unge skal ha det kult med en idrett de liker, sier Skau.

Han hadde et opphold fra boksingen etter at flyttet til Jessheim for 15 år siden. Da hadde trebarnsfaren i stedet roller rundt ungenes lag innen fotball, håndball og allidrett. I dag er to av hans egne barn aktive i Jessheim bokseklubb.

HØYT AKTIVITETSNIVÅ

Til tross for klubbens unge alder finnes det knapt noen annen bokseklubb i landet som har like mye aktivitet. Jessheim bokseklubb har nylig arrangert norgesmesterskap i diplomboksing, og skal arrangere NM for ungdom og juniorer senere i år.

Skau er opptatt av å understreke at de er flere foreldre, en kjerne på 5-10 stykker, som bidrar.

- Jeg har mange som hjelper meg. De arrangerte for eksempel et stevne her i helgen mens jeg var borte. Ingen av dem hadde noen gang arrangert noe boksestevne før, men det er morsomt at det går bra likevel, sier Skau, som bisto avviklingen av diplom-stevnet i flerbrukshallen via telefon. Selv var han på en annen boksesamling i Tønsberg.

Det var Skau personlig som gjennom Jessheim bokseklubb tok initiativ til å starte den såkalte diplomserien. Dette er en stevneserie, inkludert treningssamlinger, hvor såkalte diplomboksere bedømmes på teknikk og unnvikelse. Det fantes ingen kamparena for diplombokserne før dette, men gjennom denne nyvinningen kan også boksere under 14 år måle krefter i en lettversjon av boksing. Kampene går på rundgang hos Jessheim og andre klubber i regionen. Serien er inne i sin andre sesong og har blitt en såpass stor suksess at bokseforbundet vil utvide konseptet til resten av landet.

Skau og Jessheim bokseklubb står også bak rekruttserien, hvilket er et tilsvarende opplegg for dem som er gamle nok til å bokse ordinært.

- Utviklingen har gått fryktelig fort. Vi har oppnådd mye på kort tid, og klart å skape veldig mye aktivitet, sier Skau.

FULL KONTROLL

I tillegg til å organisere disse stevnene, med tilhørende treningssamlinger, gjennomfører Skau minst ti timer med klubbtrening hver uke. I tillegg har han tatt på seg daglige administrative oppgaver for klubben. Alt er frivillig arbeid.

- Dette er nok en femtiprosentstilling, men det er ingen som tvinger meg til noe og det engasjerer meg noe så fryktelig, sier Skau.

Nylig har han også gått inn som landslagstrener på ungdom- og juniornivå. Der går blant annet Jessheim bokseklubb sin første NM-vinner, Don Emini, gradene mot toppen.

- Var det ikke litt voldsomt å ta på seg landslagsjobben også?

- Alle sier det. Men jeg har jo utøvere fra klubben som må følges opp der også. Jeg vet ikke om jeg for eksempel vil sende Don på en samling som jeg ikke har kontroll over. Å sitte hjemme mens han er på samling, uten å vite hvordan han blir ivaretatt, det vet jeg ikke om jeg hadde likt. Jeg stoler på folk, men mest på meg selv, sier han.

FAKTA

Per Arne Skau

50 år

Gift, tre barn

Jessheim

Har bygd opp Jessheim bokseklubb og jobbet fram kampsportlokalene som åpner på onsdag

LES OGSÅ: Boksetalentet Don Emini

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.