Nå sikter han mot sin tredje seier i verdens hardeste hundekjører-løp, Iditarod.

Det hersker en ro over Øyangen og Jeppedalen. Sola skinner og tre pilkere prøver å overliste ørreten. Røya er det lenger mellom her på grensa mellom Oppland og Akershus. Her hadde kongefamilien et fristed, og her disponerer fortsatt Rex Dæhlie av langrenn fortsatt ei hytte. Og her holder hundekjøringskongen Robert Sørlie til.

Robert Sørlie ofrer verken ørret eller Dæhlie en tanke der han kommer kjørende inn på gårdsplassen. Han sitter bak rattet i en heftig amerikansk bil han faktisk fikk for den ene av seirene i Iditarod. Bak har han en tilhenger stappet med løpshunder. Vanligvis er det Robert som er bak hundene. Nå rett før avreisen til Iditarod har Robert tatt en rundtur fra Mattilsyn via flyplass og butikk.

- Det er veldig mye som skal ordnes den siste tida før avreise, sier Robert.

Roen blir også brutt. Det er åpenbart at hundene gjenkjenner lyden av bilen. Det blir liv i leiren når Robert henter mat til hundene og startet rundturen til alle i «stallen».

- Onsdag ble fire hunder fraktet fra Gardermoen til Seattle. Torsdag ble ytterligere åtte hunder sendt. Og fredag ble resten av hundene sendt. Totalt er det 17 hunder Robert har med seg til Alaska, sier Elin Pedersen.

Hun er Roberts samboer, en kjempeviktig organisator, og sammen har de to godt voksne «tobeins-valper».

SAMARBEID

- Fire hunder blir sendt sammen med en person som får USA-billett av Team Sørlie. Det vil bli veldig mye dyrere å sende alle hundene som cargo. Vi sparer mellom 100 og 150 000 kroner på å gjøre det på denne måten, sier koordinator Elin.

Det er enormt med utstyr som må til. Aaron Burmeister, som vi har engasjert, har en sentral rolle i Alaska. Han har fått tilsendt eller kjøpt inn alt både hundene og Robert har behov for under løpet.

- Det er ikke mulig å komme til ett eneste av sjekkpunktene uten bruk av fly eller snøskuter. Aaron har pakket alt som trengs av utstyr som de nærmeste dagene fordeles på sjekkpunktene, sier Elin.

Team Sørlie består ikke bare av Robert og Elin. Det er teamarbeid med en rekke personer som står bak. «Kriss», eller Kristoffer Halvorsen, har utallige treningstimer med hundene. Jeppedalsnaboene Marit Stratton og Gunnar Martinsen er behjelpelige med det meste. Men på de 1600 kilometerne fra Anchorage til Nome er Robert aleine sammen med sine hunder.

GÅR FOR SEIER

- Jeg har drevet med hundekjøring i mange år etter hvert, og jeg har ikke stilt opp en eneste gang uten at jeg har hatt som mål å vinne. Det samme er tilfellet denne gangen. Jeg har vunnet to ganger tidligere, deltar nå for sjette gang, og vet jeg kan prestere, slår Robert fast.

- Samtidig har jeg stor respekt for mange av dem som stiller i Iditarod. Det er 15 hundekjørere som kan vinne årets løp, sier han.

AMERIKANSK UTTAK

Team Sørlie disponerer totalt cirka 50 hunder av typen Alaska husky. Nesten tre fulle spann av disse deltok i Femundløpet.

- Jeg har foretatt en amerikansk uttak av hundene, smiler Robert. Under Femundløpet gjorde han et forsøk på to monsteretapper praktisk talt uten hvile. Det opplegget skal ikke brukes i Alaska. Men hundene som maktet å gjennomføre Femundløpet på den måten, får lov til å bli med til Alaska.

- Det som er litt synd er at kun tre av hundene har vært med på Iditarod tidligere.

Robert har planer om å legge inn jevnlige økter med hvile under Iditarod-løpet. - Det er best for hundene, men mer slitsomt for meg, smiler «sølvreven» som han ofte kalles i hundemiljøet.

- Jeg kan hvile og sove seinere, sier han.

Pensjonistlivet kommer snart, dog ikke som Gardermo-brannmann i det sivile liv. Robert har bestemt seg for å kjøre de to store løpene i Norge neste sesong, Femundløpet og Finnmarksløpet. Deretter er det slutt for satsing på toppnivå. Da vil i hvert fall roen senke seg over idylliske Jeppedalen.

Men aller først er det duket for verdens hardeste løp for hundene og Robert-Iditarod.

LES OGSÅ: Robert Sørlie er i gang med i Femundløpet for 27. gang

LES OGSÅ: Sørlie gamblet og tapte

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.