• VINNER: Marita på toppen av pallen ved Karnak-tempelet. Foto: Privat

Jessheim-bosatte Marita Hernandez har i løpet av de siste to årene løpt orientering i rundt 20 land.

– Da jeg begynte med orientering i Hurdal var løpene langt inne på Totenåsen, Mistberget og den typen steder med masse øde skau. Men nå har vi fått det vi kaller sprintorientering, som er 15–20 minutter med løping, ofte i byer. Det kan man ha hvor som helst og gjerne i urbane strøk. Orienteringssporten har forandret seg veldig de siste ti årene, sier hun.

– FANTASTISK MÅTE

Marita var 15 år da hun begynte med orientering i Hurdal og senere løp for Eidsvoll O-lag. Etter å ha bodd i Sør-Amerika flyttet hun tilbake til Norge for 20 år siden, og begynte igjen med trening og konkurranser om lag ti år senere.

– Det er en fantastisk måte å få trening på. Jeg er glad i løpe, og løping etter poster er den morsomste måten. Dette kan man jo gjøre på Romerike, men det er så mange forskjellige terreng å reise til. Det ene er å løpe i byer, men man er også ute i skoger man ellers ikke hadde kommet til og som gir helt andre orienteringstekniske utfordringer, sier Marita.

Med voksne barn og en jobb innen konsulenttjenester og regnskap har Hernandez de siste par-tre årene kunnet oppsøke stadig nye steder å drive orientering. Høydepunktene det siste året innebærer orientering ved den store shoppingbasaren i Istanbul, tømt for folk etter mørkets frambrudd, et nattløp i Venezia, samt ved verdensarvstedet Karnak-tempelet i Luxor. Løpet gjennom tempelruinene var historisk på flere måter.

– Egypt er et helt nytt orienteringsland så dette var det første internasjonale o-løpet de arrangerte. Det gikk blant annet inne i tempelet, sier Marita, som etterpå kunne stige til topps på pallen.

DRIVES AV REISELYST

Da EUB treffer Marita er hun tilbake ved kontorpulten sin på Råholt. Nylig var hun på en skikkelig langtur.

– Løpet jeg var med på i Hongkong nå sist var også litt spesielt, for der var det litt terrengløp med litt orientering innimellom. Det er første gang jeg har vært med på den typen opplegg, sier hun.

56-åringen trener i snitt en time om dagen. Det er trangen til å reise og oppleve som er drivkraften bak orienteringen.

– For meg er det kjempepoeng å treffe lokalbefolkning når jeg reiser. Jeg kan ikke fordra å dra på museum, men på et lokalt arrangement får man en helt annen opplevelse. Samtidig har man noe til felles med de andre turistene man treffer, sier hun.

Fakta Marita Hernandez

  • Eventyrlysten orienteringsløper.
  • 56 år.
  • Født i Arendal, bosatt på Jessheim og jobber på Råholt.
  • Representerer orienteringslaget Toten-Troll.
  • Har i løpet av de to siste årene løpt orientering i over 20 land.
  • Trener mye ved skogsområder i Eidsvoll og Ullensaker.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.