• RYGGSTØTTE: Tonje synes det er fint å ha en storebror som satser på samme øvelse.
  • DUO: Selv om de følger forskjellige treningsopplegg får søsknene likevel ukentlige treningsøkter i fellesskap.
  • SATSER: Både Marcus og Tonje er innstilt på å se hvor langt de kan nå innen friidretten.

1. juli satte Marcus Moen ny personlig rekord på 110 meter hekk med tiden 13,87 under et stevne i Tyskland. To måneder senere satte også lillesøster Tonje ny pers da hun tok gull i J17-klassen under NM for yngre i Fana. Vel å merke på en ti meter kortere distanse med lavere hekker ble også Tonjes bestetid 13,87; på hundredelen likt som storebroren.

– Det var morsomt at vi fikk akkurat samme tiden, sier Marcus da EUB treffer duoen på trening i Nes Arena.

– Ja, det må være et lykketall, sier Tonje.

Lillesøsteren fulgte raskt etter også da ett år eldre Marcus ble introdusert for friidrett og hekkeløp gjennom Ull/Kisa i tidlig ungdomsalder.

– Jeg så på en av Marcus sine første treninger. Treneren spurte om jeg ville være med og da har jeg vært med siden, sier Tonje.

Marcus drev først med høyde og mangekamp før hekkeløp tok helt over.

– jeg var alltid ganske rask, men kanskje ikke rask nok til å bli en virkelig god sprinter. Samtidig er vi ganske teknisk anlagt begge to, så da ble det hekk, sier Marcus.

FAMILIEBEDRIFT

Søsknene fra Jessheim følger noe forskjellige treningsopplegg men trener likevel sammen et par ganger i uka.

– Det er gøy å ha noen å sammenligne seg med og jeg ser opp til Marcus. Så har man også noen å trene med, sier Tonje.

Også Marcus synes det er stas at søsknene satser på samme øvelse.

– Jeg liker det. Det blir en familiebedrift. Det hadde vært morsomt å få henne med til U20-VM og at vi kan være to der, sier Marcus.

Mens Tonjes mål for utendørssesongen er å kvalifisere seg sikter Marcus mot en finale i samme mesterskap. Kravene klarte han allerede i fjor. Forrige sommer hadde han håp om det samme under U20-EM – men i Italia var opplevelsen over omtrent før den hadde begynt.

– Det var veldig irriterende. Jeg kom bare over en hekk før det satt i låret. Den skaden satte meg ut resten av sesongen. Selv om jeg har konkurrert litt innendørs nå, og fikk sølv i NM og var med på nordisk, har jeg egentlig bare trent veldig hardt fram mot sommeren som kommer, sier Marcus.

PÅ SAMME LANDSLAG

Gulløpet fra i fjor, der hun tangerte brorens pers, er Tonjes høydepunkt i karrieren og tok Ull/Kisa-løperen inn blant topp ti i aldersklassen Jenter 17 i Norge gjennom alle tider. Nå i mars vant hun nytt gull i yngres-NM, denne gangen på 60 meter for jenter 18/19, innendørs i Steinkjer. I påskeuka reiste Tonje på treningsleir til Portugal. Både Tonje og Marcus er på rekrutteringslandslaget i hekk og skal sammen på treningsleir til Italia i slutten av april. Marcus ser fram til å fullføre videregående og en sommer med fullt fokus på idretten. Han vurderer å flytte til sørligere strøk ettersom hekkemiljøet her til lands er lite.

– Jeg vet ikke enda, men det blir i alle fall til et sted hvor jeg kan satse best mulig. Jeg kommer til å velge den løsningen jeg tror kan gjøre meg best, for målet er å bli idrettsutøver på fulltid, sier han.

Mens Marcus går på skole i Oslo er Tonje elev ved Jessheim videregående.

– Først skal jeg ta ferdig videregående og så ta det litt etter hvert. Jeg ser hvordan det går, men jeg har lyst til å bli så god som mulig og se hvor langt jeg når, sier hun.

FAKTA

  • Marcus Theodor og Tonje Moen.
  • Kommer fra Jessheim.
  • Begge satser på hekkeløp.
  • Representerer Ull/Kisa friidrett.
  • Duoen er begge del av rekrutteringslandslaget i hekkeløp.
  • Jobber mot en ny utendørssesong der de blant annet har et felles mål om deltakelse i U20-VM.

LES OGSÅ: Aarnes Hvammen vurderer skøyteframtiden 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.