• TEKNISKE. Taugard-søstrene har alltid lagt mest vekt på teknikktrening. – Selv om fotball er et lagspill skal man ha lov til å bruke individuelle ferdigheter, sier Andrea.

Eidsvollingene Hedda og Andrea Myran Taugard spiller vanligvis fotball for rekruttlaget til LSK Kvinner. Nylig bestemte klubbledelsen seg for å registrere begge søstrene for spill på A-laget som leder Toppserien.

– MORSOMT

– Vi har trent med dem en stund og vet at de har en ganske tynn stall. Men de er jo litt kresne på hvem de vil ha, så det var morsomt når de sa at de ville ha oss med, sier Hedda (19).

De skal fortsatt trene mest med rekruttene, og enkelte økter med A-laget, slik de har gjort sammen siden årsskiftet. Registreringen innebærer at de er spilleberettiget og kan få spilletid så fort treneren ønsker å bruke dem på toppnivå.

– Vi forventer ikke å få spille, men tar det som det kommer, sier Andrea (18).

– Men man har selvfølgelig alltid et lite håp om at vi kanskje kan få debutere hvis laget for eksempel leder med mange mål, sier Hedda.

Begge har allerede vært med som innbyttere til én av A-lagets seriekamper.

– Bare det å sitte på benken i Toppserien, og se hvordan det er, var morsomt, sier storesøster Hedda, som tidligere i sommer slapp til for A-laget i en cupkamp mot 2. divisjonsmotstand.

– Jeg var egentlig ganske sikker på at jeg ikke skulle få spille, så det var veldig morsomt når jeg fikk beskjed om å varme opp. Så følte jeg at det gikk ganske greit når jeg kom utpå, sier 19-åringen.

GLADE I FINSTAD

Jentene bor kun en fem minutters kjøretur unna de strøkne gressmattene i Finstad hvor de ofte har satt opp kjegler for å perfeksjonere nærteknikken. Fortsatt trener de her eller på kunstgressbanen ved Eidsvollhallen i tillegg til de organiserte treningene i LSK.

– Det var her vi vokste opp, og på skolen spilte vi fotball hvert eneste friminutt. Da vi gikk i førsteklasse spilte vi med sjuendeklasse-gutta. Det var hvert eneste friminutt, og jeg husker at vi måtte sitte igjen fordi vi spilte lengre enn friminuttene varte, sier Hedda.

Som barn spilte søstrene på blandet jente- og guttelag i Finstad, og fra 12-årsalderen på rene jentelag hvor deres far var trener.

– Vi hadde et veldig bra jentemiljø her i Finstad, med veldig mange som spilte fotball og vi gjorde det ganske bra. Det ble et veldig bra samhold siden vi var på en liten plass. En periode vant vi alt vi var med på og det ble ganske seriøst selv om vi var unge, sier Hedda.

I ungdomsårene ble de færre spillere, og via et samarbeidslag mellom Finstad og Eidsvold Turn, meldte søstrene så overgang til naboklubben da de var rundt 15 år.

– Vi er veldig glade i Finstad og har en ekstra tilknytning siden vi har så mange gode minner her. Så i starten ville vi egentlig ikke gå til Turn, sier Hedda.

– For de var erkerivalene våre når vi spilte i Finstad, men etter at vi gikk dit hadde vi det veldig bra, sier Andrea.

I en større klubb som Turn fikk de raskt flere utfordringer.

– En veldig stor fordel var at vi fikk muligheten til å trene og spille kamper med gutter. At de tilrettela for det har nok betydd mye for oss, spesielt med tanke på det fysiske, sier Hedda.

LIKER Å SPILLE SAMMEN

I januar 2016 meldte søstrene overgang til LSK Kvinner. Hedda begynte å trene litt med A-laget i fjor, og fast fra denne sesongen.

– I starten er man nervøs, for de skal jo være bedre og det er mye høyere nivå på øvelsene. Det settes mye krav og om du gjør feil så får du beskjed om det. Men nå som jeg har trent med dem ganske lenge er det bare gøy og motiverende å få utfordret seg på et høyere nivå, sier Hedda.

I år fikk hun selskap av lillesøsteren på A-lagstreningene. Hele vegen har de to spilt sammen på rekruttlaget, som de har gjort i sine tidligere klubber. Søstrene trives med å være sammen om fotballen.

– Det er veldig bra. Man har alltid noen å snakke med om fotballen og diskutere kamper og treninger, sier Andrea.

– Så er det en stor fordel at vi har trent mye sammen. Det er veldig gøy å spille med søsteren sin og oppnå bra ting sammen, sier Hedda.

– Så blir det litt krangling og. Det kan være om alt mulig, men mest når vi skal dra på trening, om hvem sin strømpe det er, og om hun har tatt shortsen min mens jeg har tatt ”overtrekken” hennes, sier Andrea og smiler.

Hedda har vært innom aldersbestemte landslag. Andrea har markert seg som kaptein på kretslag. Utvikling innen fotball går ofte i rykk og napp. De gangene søstrene ikke er sammen på banen er den andre fortsatt tett på.

– Vi har alltid unt hverandre å gjøre det bra. Det har aldri vært noen sjalusi, og vi har alltid støttet opp om den andre, sier Hedda.

Andrea synes det er inspirerende at storesøsteren har fått en smak av A-lagsfotball i cupen.

– Jeg synes det er veldig positivt. Da ser jeg at også jeg kan oppnå det samme, i og med at vi trener ganske likt og er like som spilletyper, sier Andrea.

DRØMMER OM UTLANDET

Begge har en målsetting om å spille seg inn på A-laget til LSK. I bakhodet ligger enda større ambisjoner.

– Jeg vil nå så langt som mulig, og målet er å spille i utlandet, sier Andrea.

– Jeg har selvfølgelig en drøm om å spille i utlandet, og kanskje bli så god at jeg kan spille på landslaget. Det er ganske langt unna nå, men man må jo ha trua på at det er mulig. Det har vi egentlig alltid hatt, sier Hedda.

For søstrene som har fulgt hverandre fra klubb til klubb ville det vært ekstra stort å ta nye steg sammen. For eksempel til et utenlandseventyr i samme klubb.

– Ja, det hadde vært veldig kult. Det hadde vært drømmen!

- BEGGE KAN NÅ LANGT

Lillestrøm-trener Hege Riise er glad for å kunne bruke Taugard-søstrene på A-laget.

– Andrea og Hedda har både gjennom spill på rekruttlaget og på våre treninger vist at de er to meget gode fotballspillere som begge kan nå langt. Med disse to har vi har fått en ryggdekning på flere viktige plasser i stallen, sier Hege Riise til LSK kvinner sine nettsider.

Hedda konkurrerer om en plass på sentral midtbane, mens Andrea er venstreback.

– Det er ikke til å legge skjul på at LSK Kvinner har en liten spillerstall. Sesongen er lang og vi er sårbare med tanke på skader og sykdom. Tiden var rett og slett overmoden for å utvide stallen, men ingenting er mer gledelig enn at vi kan hente unge, gode spillere fra egne rekker, sier Riise.

LES OGSÅ: Fotballtalentet Thale Listerud fikk trene med verdens beste spiller

Fakta

Fullt navn: Hedda Josefine Myran Taugard og Andrea Myran Taugard.

Hedda er født 15.2.1998 (19 år) og Andrea 19.6.1999 (18 år).

Begge bor på Bøn.

Spiller fotball for LSK Kvinner

Har tidligere spilt for Finstad og Eidsvold Turn.

Hedda er sentral midtbanespiller og Andrea spiller venstreback. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.