- Dette er min siste sesong. Nå kjenner jeg at tiden er inne for å gjøre litt andre ting, avslører Thea Smedheim Lunde til EUB.
Telemark-utøveren fra Jessheim bestemte seg ganske tidlig i inneværende sesong. 24-åringen har vært på elitelandslaget de siste 6-7 årene, med en tur nedom rekruttgruppa. Hun har vært innom tanken om å gi seg flere ganger tidligere.
- Men da har jeg alltid avsluttet sesongene og tenkt at jeg ikke har vært helt fornøyd eller mett. Men det eneste jeg har gjort hele livet er å stå på ski og å være opptatt med det. Så nå gleder jeg meg egentlig litt til å bli ferdig med skolen og begynne å gjøre litt andre ting, utdyper hun.
Smedheim Lunde treffer EUB i varmestua på skisenteret i Hurdal. Her trener hun i anlegget som helgen 24. - 26. februar skal være vertskap for verdenscupen i telemark. Vanligvis konkurrerer hun og resten av verdenseliten i land som Østerrike, Sveits, Italia og Frankrike.
- Det er veldig kult at det skal arrangeres «world cup» og et såpass stort arrangement her. Jeg hadde virkelig ikke tenkt at det skulle skje her i Hurdal, sier hun.

VOKST OPP PÅ HURDAL-SNØ

Smedheim Lundes klubb, Ullensaker skiklubb, er med på arrangørsiden. Selv om hun ikke har vært så mye i Hurdal de siste årene tilbrakte hun mye av oppveksten i disse bakkene.
- Da jeg var yngre og kjørte alpint for Ullensaker skiklubb var det alltid her jeg trente. Så jeg har vel egentlig vokst opp her på vinteren, sier hun.
For det var alpint Thea startet med og kjørte FIS-konkurranser som 16-åring. Den gang var det telemarken som gjorde at skiene ikke ble lagt bort allerede da.
- Jeg hadde ikke lyst til å begynne på skigymnas og ville heller bo hjemme. Så jeg var på veg til å slutte, men så startet klubben en telemarkgruppe ment for lek og moro. Noen venninner startet og fikk meg med, og det var veldig gøy. Vi prøvde å konkurrere litt og det gikk veldig bra, veldig fort, så det endte med at vi gjorde gruppa til en konkurransegruppe, forteller hun.

STOR DEL AV LIVET

Etter kort tid fikk hun trene med landslaget, og året etter videregående var hun inne på laget. Selv om telemark er en mindre idrett enn andre skisporter må det likevel legges ned oppslukende treningsmengder.
- Jeg studerer og jobber, men telemark tar en ganske stor del av livet. Vi er mye ute og reiser da det skjer noe nesten hver helg på vinteren. Og du må for eksempel velge bort fester fordi man skal trene dagen etter. Sånne valg må man ta hele tiden. Jeg vil nok si at ski kommer øverst, så blir det andre ting der jeg får tid. Skolen kommer nok nederst, sier hun og smiler.
Prioriteringene er likevel ikke mer ensidige enn at hun snart har fullført eiendomsmeglerstudiene på BI. En fortsettelse innen dette yrket blir hovedfokus når de andre i telemark-miljøet stiller til start neste sesong.
- Det kommer nok til å bli veldig rart, og jeg vil nok savne treningssamlinger og konkurranser. Det er mer det rundt, all treningen hver eneste dag, som jeg begynner å bli småfornøyd med. Jeg kunne gjerne fortsatt å dra rundt og kjøre renn, men det blir heller ikke like gøy uten å ha gjort treningsinnsatsen som kreves, sier hun.

KRASJET I SNØKANON

Smedheim Lunde er uansett motivert for å fortsette ut sesongen. Avslutte med stil. I fjor var hun nede på rekruttlandslaget, blant annet på grunn av dalende motivasjon, men denne sesongen var hun tilbake i den gjeveste landslagsvarmen. I første verdenscupstevne klinte hun til med flere pallplasseringer og bekreftet at hun for alvor var tilbake etter to vanskelig år.
- Det begynte bra og jeg var veldig gira, men så var vi på treningssamling på Gålå som endte med at jeg kræsjet inn i en snøkanon. Da fikk jeg nesten ikke gått på beinet i en to ukers tid, så det ble en periode med skade og også litt sykdom. Da ble det litt tungt å starte på ski igjen siden jeg måtte starte litt på scratch. Men nå føler jeg at jeg er tilbake igjen, sier hun.
I Hurdal skal det som i vanlige FIS-konkurranser i telemark kjøres klassisk, parallell sprint, og sprint. I tillegg til å forsere porter skal utøverne gjennom hopp og oppbygde kurver som 360 grader-svingen «reipelykkja». Smedheim Lunde er vant til at mange ikke helt vet hva sporten dreier seg om.

«PÅ LANDSLAGET I TELEMARK FYLKE?»

- Jeg føler at de fleste egentlig ikke helt skjønner hva vi driver med. Mange spør om vi er på landslaget i Telemark fylke ... Men når de først hører hva det går ut på så tror jeg de synes det høres veldig kult ut, sier hun.
Det er kravene til allsidighet som gjorde Smedheim Lunde hekta på telemark.
- Man må være god på så mye, det holder ikke bare å kjøre fort på ski. Du må også hoppe bra og skøyte fort, sier hun.
Det er fortsatt et titalls renn igjen av sesongen som avsluttes med høydepunktet VM. Resultatmål har hun sluttet med da det fører til mer skuffelse enn nødvendig hvis det ikke går vegen. Men hun vil ha det gøy i VM, akkurat som i Hurdal neste helg. Vanligvis konkurrerer hun i land der det er få venner og familie til stede. Rennene i Hurdal skal også vises på TV.
- Til Hurdal kommer det kjentfolk for å se på, og det blir nok litt rart. Jeg liker jo egentlig ikke det, for da må jeg virkelig vise at jeg kan dette, sier hun og smiler.
- Men det er veldig gøy at de vil komme og se, for mange steder er det bare oss løperne. Det blir kult å få litt liv her og det virker som om det blir et veldig bra arrangement, sier hun.
LES OGSÅ: Kreative husmødre strikker til verdenscup i Hurdal

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.