– For oss som brenner for lokal idrettsaktivitet, også i vinterhalvåret, er det trist å se. Frykten er naturligvis at det skal gå utover barnerekrutteringen til vinteridrettene, sier Henning Weaas, skitrener i Nordre Eidsvoll IL.

Noen snakker om klimaendringer. Andre om naturlige sesongvariasjoner og svingninger. Bildet av tidtakerbua til Finstad Sportsklubb i Eidsvoll er et bilde på situasjonen. Snømangelen bidrar til en ny tid for lokale skiløpere. En hverdag som ofte medfører mye reising for å finne tilfredsstillende løypeforhold.

Planlegger snøproduksjon

– I vinter har vi og barna vært i Nes Skianlegg, Svartungsvegen i Hurdal, Brovoll i Lunner kommune, Nordåsen i Maura og Sjusjøen. Vi har også kjørt noen økter i vårt eget anlegg på Minnesund, men det har ikke vært mange. Vi er redde for at skisporten kan dø ut om det blir mange flere magre vintre nå, sier Weaas, som selv gikk for Finstad Sportsklubb i barneårene, har vært innom Eidsvold Værks Skiklub og nå er trener i NEIL.

Flere lokale klubber jobber nå med å få på plass snøproduksjonsanlegg.

– Det vil være særdeles gode og viktige investeringer. Dette er noe de har i Nes Skianlegg, og der har det vært fantastiske langrennsforhold siden romjula. Håpet nå er at kommunen, fylkeskommunen og skikretsen i fellesskap kan sørge for å lette på finansieringen slik at dette blir en realitet lokalt, sier Weaas.

Flere renn er blitt avlyst

Eidsvold Værks Skiklub fikk arrangert klubbmesterskapet i år, men både 1814-sprinten og Staviåsrennet måtte avlyses på grunn av snømangel. Det samme skjedde med karusellrennet, samarbeidsprosjektet mellom flere lokale klubber.

– Det er synd, men sånn har dessverre vinteren vært. Vi håper det ikke betyr noe for rekrutteringen, men det er fare for at man kan miste en del løpere. På skileiken i fjor hadde vi 70–80 deltakere. I år var det kun rundt 30 stykker, sier styreleder Tommy Løkken. Skiklubben jobber nå med å få på plass et fullskala snøproduksjonsanlegg. Dette vil sannsynligvis koste et sted mellom tre og fem millioner kroner.

– Vi har startet jobben, og sier naturligvis ja takk dersom noen ønsker å spytte inn penger til dette. I år har våre utøvere reist mest til Nes, Nordåsen og Minneåsen for å gå på ski, sier Løkken.

– Økonomisk betyr ikke rennavlysningene så mye. Det er verst for klubbens renommé. Vi ønsker å være kjent som en klubb som alltid får arrangert skirenn, svarer Løkken.

Må investere millioner i kunstig snø: Ellers kan gamle minner være alt som er igjen av Åsenrennet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.