• VINNERE: Linda Treseng og makker Jørn Kandola i aksjon under Offroad Finnmark i 2016. Her måtte de bryte, men året før gikk de to helt til topps i OF700mix-klassen. Foto: privat
  • SYKKELGLEDE: Linda Treseng sier det er en ubeskrivelig følelse å fullføre det 70 mil lange rittet.
  • TATOVERING: Etter seieren i 2015 skaffet Linda seg et minne for livet.

Finnmarksvidda 2015: Linda Treseng sykler terrengrittet OF700 sammen med makkeren Jørn Kandola. På dette partiet av traseen finnes ingen sti. Duoen går derfor ved siden av syklene mens de veksler mellom å se på GPS-en og å skue framover. Mørket har senket seg. Etter at Linda først tror hun har sett nærgående reinsdyr med kjempegevir, er hun sikker på at hun får øye på en annen figur:

– Plutselig står Svampebob og danser foran meg på stien. Da skjønner jeg at jeg hallusinerer, sier Linda.

Morgenen etter spurte hun om makkeren hadde opplevd det samme.

– Nei, han hadde visst ikke det, men han hadde da sett noen steiner det sto skrevet «Jørn» på, men som bare kravlet vekk når han skulle plukke de opp, sier hun og smiler.

Å sykle 70 mil, over svært ugjestmildt terreng, tærer på. Både fysisk og psykisk.

– Of700 er en ekspedisjon og personlig reise. På vidda lever du i en boble i flere dager hvor det er deg og naturen, ikke noe annet. Du tror du graver i kjelleren for å finne krefter, men så er det en kjeller til, og en kjeller til. Kjelleren, hva er egentlig det for noe? Jeg synes det er fascinerende hvordan kroppen reagerer når den er sliten, sier Linda.

VÆRT SKEPTISK

Nordkisa-dama har vunnet mix-konkurransen to ganger tidligere sammen med mannlige makkere. Nå skal hun for første gang sykle på et rent jentelag.

– Jeg har vært skeptisk til jentelag. For jenter har en tendens til, når de blir slitne med lavt blodsukker, å bli litt «meggete». Vi jenter kan bli litt ufine da. Jeg tror gutta er mer reale der. De blir sure på hverandre, sier ifra, så er de ferdige med det, sier Linda og smiler.

I ti år har ledelsen i Offroad Finnmark ventet på at et damelag skal krysse mållinja på det beintøffe rittet OF700. De to siste årene har sterke damelag prøvd seg, men begge årene har lagene brutt om lag 100 kilometer fra mål. I år er optimismen stor for at rittet skal få sitt aller første damelag over målstreken. Tre lag er påmeldt, alle med ambisjoner om å bli historiske. Linda utgjør det ene laget sammen med Nina Gässler som holder til på Geilo.

DRØM

Muligheten til å sykle sammen med Gässler, som er verdensmester i singlesculler og tidligere rytter på det tyske terrenglandslaget, gjorde at Linda valgte å legge skepsisen ovenfor jentelag til side.

– Hun er en av de råeste jeg vet om. Både fysisk og mentalt. Det har lenge vært en drøm å få kjøre med Nina for jeg har sett opp til henne som terrengsyklist og synes det er veldig stort å få kjøre med henne. Så synes jeg det er kult at hun synes det er kult å få kjøre med meg, siden jeg har en erfaring fra OF som hun ikke har, sier Linda.

Duoen har ikke syklet sammen før. Vel vitende om at kjemi vil være alfa og omega skal de derfor møtes til en lengre sykkeltur i løpet av sommeren for å bli bedre kjent innen de skal støtte hverandre gjennom den virkelige kraftanstrengelsen.

– For min egen del blir jeg ingen kjeftesmelle når jeg er sliten, men jeg blir veldig stille, og det er ikke nødvendigvis alle som synes det er bra å ha med seg noen som ikke sier noe. Men sånn jeg kjenner Nina er hun veldig real og kald i hodet. Hun har syklet Iditarod i vinter, 50 mil i snøstorm over Canada på fatbike, så jeg vet hun holder hodet kaldt, sier hun.

– KOMISK LITE

Linda har også vunnet 300 km-varianten av rittet. Selv om den lengste er over dobbelt så lang gjør lavere hastighet at Linda føler det krever mindre trening å gjennomføre den lengste, i motsetning til den korteste hvor det skal holdes rittfart fra start til mål.

– Komisk lite, sier Linda om hvor store forberedelser hun selv må gjennom før rittet.

– I fjor trente jeg vel fem timer i uka fram til sommerferien, etter det lå jeg på mellom syv og ti timer i uka. Når det gjelder OF700 sitter 80 prosent av jobben i hodet, sier Linda.

På den tre døgn lange konkurransen er det i år er det lagt opp til 11 delstrekk med sjekkpunkter. To av disse er hvilestopp på 4,5 timer. Traseen går gjennom fem kommuner i endeløse vidder, myr, elver og høydemeter.

– Det går på mental innstilling og om man gidder å holde gående og sitte på sykkelen, sier Linda.

Med nylig huskjøp, oppussing, videreutdanning og 85 prosent arbeid ble det mindre trening i starten av året. Det har hun planer om å ta igjen innen hun står på startstreken 30. juli i Alta.

– Jeg fikk ikke trent så mye fram til mars, kun en og annen økt, men nå har jeg tatt det opp og trener 10–11 timer i uka. Jeg synes det er bra, sier Linda, som har døtre på 8, 15 og 17 år hjemme i Nordkisa.

– STORT

Det er tøff konkurranse om å bli det første damelaget. Team Wild Women Fun Biking, bestående av Anita Alice Jensen og Linda Isaksen, var det første laget som meldte seg på årets ritt.

– Kjempeartig at vi er flere damer påmeldt, det gir ekstra motivasjon. Veldig kult at det er så sterke damer også. Vår ambisjon er å fullføre og det har vært mitt personlig mål i lang tid. Blir man første damelag noen gang til å fullføre er det jo selvsagt en bonus, men hovedmålet er å fullføre, sier duoen til Offroad Finnmark sine nettsider.

Det tredje laget består av Naomi Freireich og Nienka Oostra i Team Unlimited chickpower. Den nederlandsk/britiske duoen har tilholdssted i Skottland og har i 2017 sterke plasseringer i flere utholdenhetsritt.

– For oss handler det om å finne ritt som gir oss ekstreme utfordringer både fysisk og psykisk. Vi ønsker å bli det første rene damelaget som kommer i mål i OF700, forteller laget.

SER ÅPEN KAMP

Treseng sier til EUB at hun synes det vil være stort å bli det første damelaget i mål. Ikke bare personlig, men også ovenfor arrangør og sponsor. I oppladningen har hun blant annet reist nordover for å holde foredrag om tidligere opplevelser for Ishavskraft som sponser laget.

– Jeg har vunnet hver gang jeg har kommet i mål, så jeg har ikke lyst til å bryte den seiersrekka. Men når det er sagt, selv om Nina og jeg, og det engelsk/nederlandske laget er de sterkeste på papiret, så er det likevel helt åpent. For det er 70 mil hvor utstyret skal holde, og kroppen skal holde. Men jeg har en erfaring som de andre ikke har, og som jeg håper skal være vårt ess, sier Linda.

Det er først og fremst det vanskelig terrenget, og mengden som skal forseres, Linda føler hun har verdifull kunnskap om.

– Jeg tror terrenget overrasker veldig mange når de kommer dit. På bilder ser de ATV-spor, dyretråkk og slike ting, men jeg tror ikke alle er klare over at det er 90 prosent terreng og kun ti prosent grus og asfalt. Det humper og rister absolutt hele tiden, og det gjør at du aldri får hvile, sier Linda.

SAMMENLIKNER MED Å FØDE

Hun sier det er en ubeskrivelig følelse, som bare må oppleves, som gjør at Linda stadig vender tilbake til Nord-Norge for å sykle. Selv om hun mener kvinnelag har sine utfordringer å hanskes med, kan de kanskje også ha et unikt innblikk i anstrengelsen.

– Den første gangen jeg kom meg gjennom rittet så var fødsel det eneste jeg klarte å sammenligne det med. Det er tøft og hardt å være gjennom, og man tenker underveis at dette ikke går. Men så klarer man det likevel, sier Linda.

LES OGSÅ: Hundrevis av små syklister på Tour of Norway for kids

LES OGSÅ: Skjevik tilbake i bua på Hauerseter

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.