• PUSSET OPP: Det historiske funkishuset i sentrum av Jessheim er adskillig mer moderne på innsiden.
  • BRA: Skogheim har vært til kontroller etter at han i vår havnet på sykehus i Bodø. – Det var et veldig høyt blodtrykk, men noe hvem som helst kan få. Helsa er bra, jeg må bare trene litt mer.
  • «SKOGHEIMEN»: På huset som Vegard Skogheim bor i henger skiltet med navnet «Heimen».

Skulle fotballspillerne på Ull/Kisas A-lag ramle utpå til de sene nattetimer er det altså gode sjanser for at sjefen har ett og annet å si på feltet uka etter. Ikke at treneren tror det vil bli noen problemer på den fronten. De er så lydige, forsikrer han. Skogheim følger heller ikke utelivet så aktivt som han fleiper med. Men som nylig bosatt midt i hjertet av Jessheim, og med taxikøen rett utenfor husveggen – kan han likevel ikke unngå å registrere samtaler og handlinger fra folk flest som i utgangspunktet ikke er forenelig med verken toppidrett eller vanlig folkeskikk.

– Men det er veldig stille i forhold til hva jeg leser om i avisen. Bråk på Jessheim, folk som er kasta ut og så videre. Det er liksom litt lenger borte i gata så akkurat den biten får jeg ikke med meg, sier han.

HISTORISK HUS

Veiberggata 5 er del av «historiske Jessheim». I forbindelse med bymarkeringen i 2012 ble det laget 18 skilt til kulturhistoriske eiendommer. Dette funkishuset ble oppført i 1937 for barberer Lorentzen og hustru, og har i tillegg til barbersalong huset forretninger for blomster, broderi og kvinnemote. I dag eies huset av en sponsor av Ull/Kisa fotball som leier det ut til trener Vegard Skogheim og hans samboer Sola Sjaastad. Huset bærer navnet «Heimen». Nå kan det kalles «Skogheimen».

– Jessheim er midt i verden. Det er 50 minutter opp til Hamar og syv minutter til resten av verden. Og 25 minutter til Oslo. Jeg ser nesten ikke et bedre sted å bo, sier Skogheim.

Familiens forrige hjem på Hamar er leid ut. Han har to barn og hun ett, alle i studiealder. Skogheims datter som studerer i Oslo er den eneste av dem som bruker hjemmet på Jessheim regelmessig. De andre holder til i Trondheim og Costa Rica. Før han fikk Kisa-jobben til 2016-sesongen hadde Skogheim aldri vært på Jessheim uten at det var en fotballkamp som skulle spilles. Han hadde ikke annet forhold til stedet enn at det var her han enten tok av til Gardermoen eller kjørte rett fram for å komme til Oslo.

– TRIVES VELDIG GODT

– Jeg trives veldig godt her. Bare jeg har jobben og samboer her så trives jeg bra. Jeg har ikke behov for noen svær by, med kafeer og kaffe latte, jeg er ikke den typen. Jeg er mer rolig og liker å komme hjem og slappe av. Og hvis jeg vil ha noe så er det bare å gå rett over gata hvor man har et svært kjøpesenter og absolutt alt man trenger i livet. Du trenger på en måte ikke mer av én ting, som ti kaffesjapper bortover samme gate, når man bare skal ta seg én kopp kaffe likevel, sier han.

Selv om han bor i umiddelbar nærhet ser han ikke for seg at det blir mange turene ut på byen, de gangene han skulle få lyst på mer enn bare kaffe i koppen.

– Det var mer aktuelt når jeg var yngre. Nå synes jeg det er mye artigere å være med samboeren og be folk opp hit i stedet, sier han.

De fleste i Fotball-Norge forbinder Vegard Skogheim med Hamar og fotballklubben HamKam. Det er der han er født, oppvokst, og gikk sine første fotballsko fram til spillerkarrieren tok ham til steder i inn- og utland. Han flyttet likevel tilbake og ble værende. Inntil nå.

– Jeg har venner og familie der, men jeg er ikke avhengig av Hamar. Da hadde jeg heller bodd der og pendlet. Det er litt savn til familie og venner, men generasjonen min flyr ikke ned dørene til hverandre uansett. De som er eldre enn meg gjorde det. Vi ser hverandre like ofte om jeg bor her eller der, sier Skogheim.

NÆRT FORHOLD TIL KISA

Treneren forteller at han alltid får et godt forhold til klubbene han er i, men legger ikke skjul på at hjertet for alltid ligger i HamKam.

– Men i den jobben jeg har så er det først et profesjonelt forhold til Ull/Kisa, men så blir jeg glad i folk i klubben. Det er menneskene som gjør Ull/Kisa, og jeg har blitt veldig glad i klubben, menneskene og hvordan den drives. Jeg føler selv at jeg har fått et nært forhold, sier han.

Det er kun et par kilometer til arbeidsplassen Jessheim stadion. Skogheim føler den nye bosituasjonen gjør at han kommer tettere på klubben på flere vis.

– Det er en annen nærhet til jobben. Det går an å få mer kontakt med miljøet, folkene som jobber der, og å se flere kamper. Alt blir mye lettere, sier han.

I sesongen som var ledet han Ull/Kisa til klubbens høyeste poengsum noen gang på nest øverste nivå i norsk fotball.

– Jeg føler at jeg de to siste årene har vært med på å bygge opp noe. Da jeg kom var det ikke så profesjonelt som det er nå. Det er gjort ved hjelp av et team der jeg har kommet med mine ideer, og andre med sine. Så har vi smeltet dette sammen til et Ull/Kisa hvor pila peker oppover akkurat nå, sier Skogheim.

6.-plassen på tabellen førte til at Kisa fikk spille kvalik om å rykke opp til eliteserien. Eventyret endte med et bittert tap mot Mjøndalen. Det er imidlertid avslutningskampen på den første sesongen som står fram som hans hittil sterkeste enkeltminne fra tiden i Kisa til nå. Ull/Kisa var nødt til å ta poeng for å unngå nedrykk, men hadde før siste runde ikke vunnet en eneste bortekamp i løpet av hele sesongen. Med kniven på strupen klarte de likevel å snu kampen og vinne 3–2.

– Det var kanskje et være eller ikke være for Ull/Kisa der oppe for en liten stund. Med bare to avdelinger i 2. divisjon i år ville det vært verre å rykke opp igjen, sier han.

SER STORT POTENSIALE

Framfor en tilværelse utenfor toppfotballen kan klubben i stedet snakke om opprykk til eliteserien. Ull/Kisa har en målsetting om at Øvre Romerike skal ha et lag i eliteserien innen tre til fem år.

– Potensialet her er stort, men vi skal også være realistiske og se at vi har Lillestrøm rett borti her som på en måte er fotballtaket vi som klubb stanger litt i. De har en tradisjon, spesielt siden 70-tallet og fram. Selv om vi gjerne vil opp, slik Ranheim klarte selv om Rosenborg også er der, må vi nok erkjenne at Lillestrøm er lokomotivet i distriktet. Det kommer de til å være i lang tid, men det betyr ikke at vi ikke kan være ei vogn eller to på det toget og være med, sier Skogheim.

Den tidligere landslagsspilleren har spilt i klubber som Viking og Werder Bremen, og trent lag som HamKam og Kongsvinger. Klubber med en helt annen forankring i toppfotballen.

– Rundt et Jessheim som bygges ut og med et næringsliv som bidrar tror jeg potensialet er stort. Men Ull/Kisa er vant til å være en breddeklubb og det merket jeg da jeg kom. Det er veldig mye breddetenkning, og det er ikke så rart når man er vant til å være nedover i divisjonene før man plutselig kommer opp og skal være med de såkalt store. Det gjelder å tenke bredde og topp samtidig, og der har kanskje vi som kommer utenfra bidratt med noen ideer og hjulpet til, sier «Skogen».

MER ATTRAKTIVE

Nå er han i gang med å bygge videre på en framgang som gir nye forutsetninger. Spillere som for ett år siden sa nei til Kisa, tar nå kontakt med ønske om å få komme til klubben. Spillere og trenere kommer og går, men kanskje flytter flere profiler til Jessheim, slik som Skogheim.

– Når jeg en dag drar herfra skal jeg dra med god samvittighet. Jeg skal ha gjort det jeg kan for at Ull/Kisa skal være bedre enn da jeg kom hit, sier ullsokningen.

LES OGSÅ: Slik vokste Ødemarksbakken opp til eliten

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.