I høst ble det klart at Tomas Skaret Halvorsen er Ull/Kisa-herrenes nye assistenttrener fra 1. januar.

- Jeg tror det blir bra og jeg håper å lære mye. Jeg tipper at jeg kommer til å lære vel så mye av spillerne og de andre trenerne som de vil lære av meg. Det er fint for min del, så får vi håpe at de får litt tilbake også, sier Skaret Halvorsen.

26-åringen fra Eidsvoll har kun en sesong bak seg som leder for seniorlag. Det var som assistent under fjorårets jubelsesong med Eidsvold Turn i 3. divisjon.

- Det var et veldig bra år og hyggelig at Turn ga meg sjansen. Det var tøft av Turn å gå for det, men det er slik Turn er. De satser, vil utvikle, og så sende folk videre. Det tyder på at det jobbes bra der, sier han.

På papiret var han Jon Slaatsveens assistent, men på treningsfeltet var han godt synlig.

- I fjor var det for min egen del viktig med utvikling, og jeg fikk mye ansvar av Jon. Jeg var ung og naiv, kom inn med ideer og påfunn, og han lot meg få teste disse mens han kontrollerte.

- Som hva?

- Nye øvelser, trekk, taktiske varianter. Han har erfaringen med hvor mye du kan presse på spillerne før de går lei. Det er en balanse for å holde de motiverte og sørge for at det ikke blir kjedelig, sier Skaret Halvorsen.

På Myhrer gikk det så overlegent bra at utfordringen etter hvert ble å få spillerne til å løfte blikket mot neste sesong. Han startet sesongen som spillende assistenttrener, før rollen utviklet seg underveis.

- Jeg var jo med å spilte, så i starten var jeg usikker på hvordan jeg skulle ta rollen. Vi er kompiser alle sammen, så det var litt rart, men jeg prøvde å finne en balanse mellom å være spiller og trener, og leder på og utenfor banen. Da jeg ble skadet på høsten ble det kun trenerrollen, noe som igjen ble en ny utfordring, sier han.

GODT SKOLERT I ENGLAND

Utfordringer er nøkkelordet i Skaret Halvorsens utviklingsplan. Han var 19 år da han bestemte seg for å satse alt mot en trenerkarriere. Det innebar å flytte til England for å studere trenerrelaterte fag. Der bygde han først en bachelor med sports coaching og idrettsvitenskap, og senere en master of science i «Athletic Development and Peak Performance». Cato Strømberg begrunner beslutningen om å hente Skaret Halvorsen med at 26-åringen må være blant landets aller mest oppdaterte på selve faget fotball. Selv stiller Skaret Halvorsen seg tvilende og smilende til skussmålet fra sin nye sjef, men forteller at studieperioden var utviklende på flere måter.

- Det var spennende og jeg lærte mye. Tidvis også skummelt, for jeg byttet mellom tre forskjellige skoler. Da ble det nytt miljø og nye utfordringer hele tiden. Det var viktig for meg å også utvikle meg mest mulig som person, forteller han.

Rent akademisk føler han at han sitter igjen med en allsidig kunnskap.

- Jeg hadde psykologi, fysiologi, målinger under kamp, ja det meste du kommer borti i fotball. Jeg er på en måte ingen ekspert på noe, men kan en del om mye. Jeg prøver å tenke gjennom ting hele tiden, og føler at den største utviklingen har vært ved at jeg har blitt mer kritisk og reflektert, sier han.

Som trener er han opptatt av å stimulere de samme evnene hos spillerne.

- Jeg prøver å gi ansvar til spillerne og vil at de skal tenke selv framfor å opptre som roboter styrt av andre. Vi utvikler lag gjennom at de utvikler seg. Jeg føler at min jobb er å sørge for at de kan utvikle seg så mye som de vil. Jeg er 26 år og kan for eksempel ikke stå her og lære Rosenkilde (31) å spille fotball, eller Langås som har vært i Tippeligaen. Min jobb blir derfor å legge til rette for at de selv kan bli enda bedre, sier Skaret Halvorsen.

Selv om han er formelt ansatt fra nyåret har han for lengst startet samarbeidet med hovedtrener Vegard Skogheim. Den forrige assistenttreneren i Kisa, André Bergdølmo, hadde ansvaret for den defensive organiseringen mens Skogheim tok seg av det offensive og helheten i spillet. Foreløpig har ikke det nye teamet lagd en like klar ansvarsfordeling.

- Men vi har samarbeidet veldig godt hittil. Vi har lagd alt av planer sammen og tenker likt i måten det skal drives. Han liker å jobbe med det offensive og kommer nok til å fortsette med det, sier Skaret Halvorsen.

Da EUB finner Skaret Halvorsen på Jessheim stadion holder han på i garderoben selv om spillerne for lengst har tatt juleferie. Her ser han blant annet på mulige endringer i sitteplasser, slik at flere kan få bedre utsikt til skjermen ved videoanalyser. Også enda enklere ting er under lupen.

- Målet er å gjøre alt så profesjonelt som mulig, og jeg ser derfor på hvor vi kan bli bedre. Nå i garderoben handlet det om å få like håndklær til alle. Det er noe bitte lite, men blir man litt bedre på mye så kan det ha stor betydning, sier assistenttreneren, og peker på de små marginene på det nest øverste nivået i norsk fotball.

STØRSTE UTFORDRING

Engasjementet i Kisa er en heltidsstilling med kontrakt på to år. Det innebærer også delt ansvar for Kisas G16-lag. Han føler seg spent, men godt forberedt, til å ta fatt på sesongoppkjøringen med A-laget i januar.

- Det viktigste for meg er å søke utvikling hele tiden. Jeg liker ikke å være komfortabel, det var derfor jeg byttet skole for noe nytt og vanskeligere. Å komme til Turn var også en stor utfordring. Der kunne jeg nok ha lært mye også neste sesong, selv om man begynner å bli komfortabel og kjent med alle. Men å komme hit er en enda større utfordring da det er bedre nivå, og trenere og spillere jeg ikke kjenner, sier han.

Ambisjonene på sikt, den ultimate utfordringen, holder han enn så lenge for seg selv.

- De er høye, men du ville trodd jeg var gæren. Nå blir det å gjøre det bra med Kisa, så er det viktigste fortsatt å utvikle meg videre. Jeg tror dette er et veldig bra sted å gjøre det. Den dagen man stopper å utfordre seg selv blir man heller ikke noe bedre.

LES OGSÅ: 1894 Jessheim skal forene by og fotballag

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.